Čo je vlastne proteín?
Čo je vlastne proteín?

2. Množstvo bielkovín na 100 gramov
Podobne aj v tomto prípade platí pár zásad, ktorými by ste sa mali riadiť a zohľadňovať ich pri výbere. Hlavný dôraz treba klásť na vašom telesnom type a cieľoch, ktoré chcete dosiahnuť.
V zásade môžeme proteínové prípravky rozdeliť do štyroch skupín:
- Do 65 % bielkovín
- Od 66 do 75% bielkovín
- Od 76 do 85% bielkovín
- Viac ako 86% bielkovín
4. Cena
Stále jeden z najdôležitejších faktorov. Tu je to len a len vo vašej réžii, na čo máte a ako investujete. Podľa vašich cieľov a genetiky zhruba viete, kam sa máte orientovať. Jediné na čo by som chcel upozorniť, že tu platí jedno dôležité pravidlo - čím väčšie balenie, tým ekonomickejšia investícia. Je to síce naraz dosť veľká položka, ale kupovať malé balenia pod jeden kg príliš rozumné nie je. Pri kvalitnej strave a striedmom užívaní proteínov vám vystačí štandardné balenie (2270 g) na jeden mesiac.
Ak chcete budovať svaly alebo vyrysovať svalstvo, bez proteínov sa jednoducho nezaobídete. Bielkoviny sú základnou stavebnou jednotkou bunky. Podľa individuálnych genetických dispozícii a finančnej situácie si musíte určiť, čo bude pre vás najideálnejšie a podľa toho sa rozhodnúť, ktorý konkrétny proteín si zadovážite. Éra sušených vaječných bielkov je za nami a k dispozícii už máme kvalitné, lahodné a cenovo dostupné proteínové koncentráty.
Ktoré dôležité kritéria zvážiť pri výbere?
- Zdroj bielkoviny v proteíne
- Množstvo bielkovín na 100 g výrobku
- Chutnosť a rozpustnosť, atraktívnosť príchutí
- Cena
1. Podľa druhu výroby sa delí na dve skupiny:
- Mikrofiltrovaný srvátkový izolát (Cross Flow Microfiltered Whey Isolate)
- Srvátkový izolát vyrobený iónovou výmenou (Ion-exchange Whey Isolate)
Mikrofiltrovaný srvátkový izolát má vyšší podiel bielkovín ako koncentrát 90-95 %, minimum tuku a sacharidov, veľmi dobre znášaný a ľahko stráviteľný aj ľuďmi s laktózovou intoleranciou (neznášanlivosť na laktózu). Obsahuje vysoké množstvo rozvetvených aminokyselín BCAA, vápnik. Obsahuje glykomakropeptidy, ktoré priaznivo vplývajú na imunitný systém človeka.
Srvátkový izolát vyrobený iónovou výmenou sa vyrába z čerstvej sladkej srvátky. Má približne o 5 % viacej bielkovín ako mikrofiltrovaný izolát. Je výborne rozpustný a dokonale využiteľný. Neobsahuje tuk, ani laktózu.
3. Chuť, rozpustnosť a atraktivita príchutí
Z osobnej skúsenosti vám odporúčam nekupovať neochutené proteíny. Radšej týždeň pošetrite a zadovážte si ochutený, najlepšie instantný proteín. Nie každému záleží na tom, akú príchuť konzumuje, ale kto si prešiel predsúťažnou diétou môže potvrdiť, že proteín je okamih dňa, na ktorý sa dokážeme fakt tešiť.